Szövegdoboz: Nők életveszélyben

 

   Napjainkban épeszű férfi nem vitatja, hogy a nő vele azonos jogokat érdemel. Ám ez a századunk elején még nem volt ilyen egyértelmű. Emiatt azután Amerikában majd Európában is mozgalmak bontottak zászlót az emancipáció kivívásáért. A hölgyek végül jogot kaptak a kemény munkához, megszűnt a „konyha-rabszolgaság” és a mozgalom szülőhazájában, az USA-ban a média megalkotta az új ideált, a dolgozó, Független Nő modelljét, aki azt tesz, amit a kedve diktál. Mára egy középosztálybeli amerikai nőnek derogál a tűzhely mellé állni, nem főz a családnak, legfeljebb akkor, ha vendégek is jönnek. A családanya szerepköre pedig csak az egészen kis városokban és falvakban maradt tiszteletet érdemlő hivatás.

  Nincs kiút a csapdákból?

  Mindezért fájjon az amerikai férfiak feje, mondhatnánk. De nálunk sem rózsás a helyzet. Az idősebbek még emlékeznek rá, hogy az ötvenes években traktorra ültették, bányába küldték a lányokat, asszonyokat, a teljes egyenjogúság szellemében. Sőt, a propaganda versenyt erőltetett a két nem között, szinte minden téren. Ennek tudatformáló hatását még ma is érezzük. A nők nem vették észre, hogy lassanként kettős csapdába kerültek. Az egyik csapdát a státusz-szerep konfliktus jelenti. Sok asszony, kemény munkája eredményeként valóban előbbre jutott a férjénél. Munkahelyi vezetővé, esetleg üzletasszonnyá vált, de legalább is magasabb jövedelmet élvez, mint élete párja. Emiatt elvárja tőle a megbecsülést, tekintélye elismerését. Szerepe folytán ugyanakkor anya, hitvestárs is, aki jól tudja, hogy természet adta feladata lenne a család összetartása, gondozása, ám erre már legfeljebb csak ösztön szinten érez késztetést. Ez a helyzet viszont állandó feszültséget tart fenn idegrendszerében. 

  A másik csapdát női mivolta kínálja. Kivívta, megkövetelte a jogot a munkához, versenyre kelt és győzni akart a férfi felett. Ugyanakkor égető szükséget érez a gyengédség, kedvesség, udvarlás, bók, becéző szó, simogatás, virág csokor iránt. De akitől mindezt elvárja, annak szemében megváltozott. Keménysége, céltudatossága, férfias allűrjei megváltoztatták a korábbi, dédelgetésre alkalmas nőideál képét. Az érzelmi kielégítetlenség miatt sok nő önkárpótláshoz folyamodik. Van, aki szerelmet lop, más az oralitásba menekül, azaz túleszi magát és elhízik, vagy rákap az alkoholra, dohányzásra, drogokra.Ma már jól tudjuk, hogy a belgyógyászati panaszoknak több mint a felét lelki problémák okozzák. Az állandósult feszültség, a megannyi feldolgozatlan pszichés probléma gyengíti az immunrendszerünket, s ha a lélek veszít, megjelennek a korábban még elsősorban a férfiakat sújtó stressz betegségek, a keringési és szív problémák is. Ezek az úgynevezett pszicho-szomatikus betegség tünetek lényegében a test nyelvén leadott vészjelzések: változtass, javíts életmódodon, stílusodon, párkapcsolati - és családi viszonyaidon, esetleg a munkádon különben nagy baj lesz! A sok-sok megbetegedés azonban azt mutatja, hogy a nők egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a figyelmeztetéssel. Emiatt számos korcsoportban meg is növekedett a halandóságuk aránya. De szabad ebbe belenyugodnunk?

A nőies viselkedés segít a férfi szexuális problémák, főként a potencia zavarok, (másként merevedési zavarok), valamint a korai magömlés (ejaculatio praecox) leküzdésében. A javuló,- jó szex pedig könnyebbé teszi a női orgazmus elérését, amely viszont hozzájárul a napi ártó stresszek közömbösítéséhez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Baj van a nőkkel! A férfiak szerint mindig is baj volt, csakhogy most másként van baj: esendőbbek, halandóbbak lettek, mint három - négy évtizeddel ezelőtt. Ijesztőn sokan betegszenek meg rákban, szív és érrendszeri nyavalyákban, mind többen válnak rabjává az alkoholnak, drogoknak. A felsorolt tüneteket némi fantáziával  Emancipációs Szindrómának is nevezhetjük. Ha ugyanis leásunk a lelki történések gyökereihez, a háttérben igen gyakran felfedezhetjük azokat a feloldhatatlannak tűnő  ellentmondásokat, amelyeket az egyenlőségért vívott harc hozott létre.